Dance House Lefkosia » Blog

VENUS un/seen – work in progress by Alexandra Waierstall

VENUS UN/SEEN

ALEXANDRA WAIERSTALL

Venus_unseen

venus_unseen2

Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2019 & Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2019

19:30, Στέγη Χορού Λευκωσίας

Είσοδος Ελεύθερη

Το VENUS UN/SEEN είναι ένα σόλο για την Καρολίνα Szymura που λειτουργεί σαν ένα είδος χορευτικού πορτρέτου της χορεύτριας.

Η χορογράφος διερευνά ένα συμβιωτικό τρόπο δημιουργίας ανάμεσα στην χορεύτρια και την ίδια σε συνέχεια από μια σειρά από σόλο που εξέλιξε η χορογράφος τα τελευταία 13 χρόνια, ξεκινώντας με το Αffect για την Ευαγγελία Ράντου το 2006, το Sounding Silence για τον Χάρη Κούσιο το 2013 και το ANNNA για την Άννα Pehrsson το 2017.

Δύο χρόνια μετά, και σε συνέχεια από το τελευταίο σόλο για την Άννα Pehrsson, σειρά παίρνει η Καρολίνα όπου πηγή έμπνευσης είναι το Venus in Rags του Pistoletto. Ένα έργο που συνδυάζει το κλασικά εμπνευσμένο άγαλμα με κομμάτια από ρούχα ανακοινώνοντας μια σειρά αντιθέσεων: σκληρό / μαλακό, διαμορφωμένο / μη μορφοποιημένο, μονόχρωμο / έγχρωμο, σταθερό / κινητό, πολύτιμο / αδιανόητο, ιστορικό / σύγχρονο, μοναδικό/καθημερινό.

Επισης, ο τίτλος αναφέρεται και στον πλανήτη Αφροδίτη γνωστή σαν ‚αδερφή της Γής’ ως προς την ομοιότητα και στο μέγεθος της με την Γή. Για την Waierstall, η Καρολίνα είναι αυτός ο ξένος πλανήτης όπου η ίδια θα προσεγγίσει και θα ανακαλύψει σιγά σιγά. Το υλικό κίνησης θα δημιουργηθεί με τις τεχνικές που εξέλιξε η χορογράφος τα τελευταία χρόνια με βάση τις πολικότητες και το παράδοξο. Για να δημιουργήσει αυτό το χορό, η χορογράφος θα ανακαλύψει τις ιδιότητες και θα ενδυναμώσει τις ποιότητες και την αντίληψη της χορεύτριας πέραν των τεχνικών της ικανοτήτων. Η ενδυμασία θα είναι μέρος της τεχνικής ενδυνάμωσης που θα υποστηρίξει τη Καρολίνα να βρει τη δύναμη της από μέσα προς τα έξω, δημιουργώντας έτσι συνθήκες υπέρβασης, ηρωισμού και μετάβασης.

Σύλληψη/ χορογραφία: Alexandra Waierstall; Ερμηνεία/ συνεργασία: Karolina Szymura;  Καλλιτεχνικός σύμβουλος: Horst Weierstall; Οργάνωση: Judith Jaeger Παραγωγή: Alexandra Waierstall Με την υποστήριξη του Dance Gate Lefkosia.

Βιογραφικό της χορογράφου:

H Alexandra Waierstall είναι καλλιτέχνις-χορογράφος µε έδρα το Ντίσελντορφ και τη Λευκωσία. Κατέχει ΜΑ στη Χορογραφία από το Artez, της Ολλανδίας. Παρουσίασε έργα της στα Musée du Louvre – FIAC (Παρίσι), Sadler’s Wells (Λονδίνο), Bauhaus (Dessau), Dansenshus Oslo (Όσλο), Julidans (Άµστερνταµ), Mousonturm (Φρανκφούρτη), Crossing Festival (Πεκίνο), Fringe Festival (Σαγκάη), International Festival (Σεούλ), Senselab (Μόντρεαλ), Dansenshus Stockholm (Στοκχόλµη), Forum Mundial (Σάο Πάολο), Kunsthalle (Mannheim) κ.α. Απέσπασε βραβεία Ανερχόµενου Καλλιτέχνη (2013, Ντίσελντορφ), ήταν φιναλίστ στα Rolex Mentor Protége (2012), Factory Artist (2014-2016, Ντίσελντορφ) και Discovery Artist (2017-2019, Αγγλία). Το 2020 θα χοροχραφίσει το National Company of Wales και θα πραγματοποιήσει την πρώτη της ταινία.

 

Βιογραφικά χορευτών και συντελεστών της παραγωγής:

Η Karolina Szymura, γεννήθηκε στην Πολωνία το 1987, σπούδασε στη κρατική σχολή μπαλέτου στο Bytom και στο Codarts στο Ρότερνταμ. Η Καρολίνα ήταν για τέσσερα χρόνια στο Noord Nederlandse Dans. Τα τελευταία 4 χρόνια συνεργάζεται με τους Alexandra Waierstall και Emanuel Gat.

Ο Χορστ Βάγιερσταλ γεννήθηκε το 1944 στο Wuppertal της Γερμανίας και σπούδασε στο κολέγιο Dartington και στο Falmouth School of Art, Αγγλία (1975-1981). Το 2003 συντόνισε και συμμετείχε στο ερευνητικό και performance έργο «One Square Foot» στο The Space, Λευκωσία και στο Πανεπιστήμιο του Exeter, Αγγλία. Ήταν συνιδρυτής της πολυπολιτισμικής καλλιτεχνικής κοινότητας ‘The Space’ και του ‘Artspace’ στην Παλιά Λευκωσία.

Πραγματοποίησε πολλές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό και έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στην XXI Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας το 1999, το X. Triennale στο Νέο Δελχί της Ινδίας το 2001. Το 2006-2007 βοήθησε στην οργάνωση έργου “Close Distance” με τρεις Ιρανούς καλλιτέχνες σε συνεργασία με το Κέντρο Goethe στην Καστελιώτισσα, Λευκωσία.

Τον Νοέμβριο του 2007 οι εγκαταστάσεις βίντεο “Topia-U-Topia” για αστικές εμπειρίες στην Κύπρο, τη Γερμανία και την Κορέα παρουσιάστηκαν στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών στη Λευκωσία.

Το ντοκιμαντέρ Marking Time της Σίλβια Νικολαΐδου και του Νικόλα Ιορδάνου πάνω στο έργο του Horst Weierstall θα παρουσιαστεί φέτος στο International Short Film Festival of Cyprus.

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

F a c e b o o k