Dance House Lefkosia » Blog

WORKS IN PROGRESS, SATURDAY 10TH OCTOBER 2015, 19:00, DANCEHOUSE LEFKOSIA

‘Εργα σε εξέλιξη/ Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015, 19:00, Στέγη Χορού Λευκωσίας

 

 

COVER-01

 

Η Στέγη Χορού Λευκωσίας με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλεί στην παρουσίαση έργων σε εξέλιξη από τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες Γαλάτεια Σάββα, Νεφέλη Τσιουτή, Alessandro Schiattarella, Νικόλας Γεωργίου, Κωνσταντίνα Σκαλιώντα.

 

Η παρουσίαση των έργων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015, 19:00, στη Στέγη Χορού Λευκωσίας.

 

Είσοδος ελεύθερη

 

 

 

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα φιλοξενιών

Όπως και το 2014, το ∆ιοικητικό Συμβούλιο της Στέγης Χορού Λευκωσίας προσφέρει φιλοξενία, κατά προτεραιότητα, σε νέους, πρωτοεµφανιζόµενους κι άλλους χορογράφους για δηµιουργία, έρευνα και παρουσίαση χορογραφικής δουλειάς. Τα επιλεγµένα άτοµα έχουν 21 µέρες για πρόβες, µε αξιοποίηση της υλικοτεχνικής υποδοµής- εξοπλισµού του χώρου, ευκαιρία παρουσίασης της δουλειάς στο τέλος της περιόδου προβών και συζήτηση µε το κοινό και τους παραχωρείται ένα µικρό χρηµατικό ποσό. Στοχεύει στη δηµιουργία νέου κοινού για το σύγχρονο χορό, αφού προσφέρει τη δυνατότητα στους χορογράφους για συζήτηση-επικοινωνία µε τους θεατές. Επίσης, είναι µία αφετηρία για νέους χορογράφους, οι οποίοι χρειάζονται χώρο και χρόνο για έρευνα και ανάπτυξη της χορογραφικής τους δουλειάς και ταυτότητας.

 

 

 

Between lines

Γαλάτεια Σάββα

 

 

Δεν ήμουν ποτέ άτομο του άσπρου και του μαύρου- ούτε ως γυναίκα ή χορεύτρια, αλλά ούτε και ως χορογράφος. Πάντα μου άρεσε να ζω και να δημιουργώ ανάμεσα στις γραμμές, παίζοντας με τα εναλλακτικά χρώματα του άσπρου και του μαύρου, δημιουργώντας ένα δικό μου σύμπαν χωρίς κανόνες. Αυτό το έργο ερευνά το ‘χάσμα’ μεταξύ άσπρου και μαύρου, σύγχρονου και κλασικού. Χορεύουμε χωρίς περιορισμούς και χωρίς χρώμα, βασισμένοι μόνο στην ελευθερία του χορού.

 

Χορογραφία και ιδέα: Γαλάτεια Σάββα. Τα σόλο κομμάτια χορογραφήθηκαν σε συνεργασία με την κάθε χορεύτρια.

Μουσική: Daniel Yang, Max Richter, Olafur Arnalds, Luca Sticagnoli, Σταμάτης Σπανουδάκης, The Swell Season

Κοστούμια: Γαλάτεια Σάββα

Χορεύτριες: Βίκυ Κάλλα, Γεωργία Πελεγκάρη, Πωλίνα Πέτρου, Γαλάτεια Σάββα

 

 

 

Bach in the mirror

Νεφέλη Τσιουτή

 

 

 

Η μουσική του Μπαχ είναι ίσως η πιο ολοκληρωμένη έκφραση του θεϊκού στοιχείου μέσα από την ανθρώπινη τέχνη. Αυτό φαίνεται όχι μόνο από την απίστευτη ομορφιά της μουσικής του, αλλά και από τον υψηλό βαθμό οργάνωσης και αυστηρής δομής. Αν διαθέτει ο άνθρωπος κάτι το θεϊκό τότε είναι σίγουρα η ικανότητά του για δημιουργία, και η προσπάθεια επίτευξης υψηλών στόχων και προσωπικής βελτίωσης μέσα από αυτήν.

Στην προσπάθεια να χορογραφήσει κανείς τη μουσική του Μπαχ έρχεται αντιμέτωπος με ερωτήματα φιλοσοφικά, πρακτικά και αισθητικής φύσεως. Είναι καλύτερο οι κινήσεις να αντικατοπτρίζουν την μουσική, να αναδεικνύουν την πυκνότητα της γλώσσας, ή μήπως να την χρησιμοποιούν σαν βάση, στην οποία να ριζώσουν βαθιά για να εξερευνήσουν νέες κατευθύνσεις;

Πρέπει κανείς να επιχειρήσει να δημιουργήσει μια κινούμενη εικόνα της μουσικής του Μπαχ, μια απάντηση στην αρμονία που δημιουργείται, ή απλώς να χρησιμοποιήσει την πολυφωνία της σαν έμπνευση για να δημιουργήσει ένα νέο τρόπο αντιμετώπισης των συγκεκριμένων έργων;

Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα και προβληματισμούς θίγει και επιχειρεί να απαντήσει η χορογραφία της Νεφέλης Τσιούτη.

 

Χορεύτρια/Χορογράφος: Νεφέλη Τσιούτη

Αννίνη Τσιούτη, πιάνο

Νικίτα Ζοζόφσκι, ντραμς

Άγγελος Γεωργίου, τεχνικός ήχου

Μουσική: Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ

 

 

 

Tell me where it is

Alessandro Schiattarella

 

 

 

Το πρώτο σόλο έργο του Alessandro Schiattarella βασίζεται στην προσωπική εμπειρία των ορίων. Είναι ένας επαγγελματίας χορευτής σε διεθνείς αναγνωρισμένες ομάδες χορού  και επηρεάζεται από μια σπάνια νευρομυϊκή ασθένεια, η οποία σιγά-σιγά έχει ατροφήσει τους μύες στα χέρια του. Το γεγονός αυτό τον οδήγησε να διερευνήσει το θέμα «διαφορετικότητες της φυσιολογίας» : αναπηρία,  όχι ως όριο, αλλά ως επέκταση των δυνατοτήτων για το χορό και την κοινωνία .

Η  «αλλαγή» ξεκίνησε περίπου την ίδια στιγμή της καριέρας του, αλλάζοντας το σώμα του και αμφισβητώντας την ταυτότητά του, κάνοντας τον να πιστέψει ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, «ένα όριο» είναι κατά κάποιον τρόπο αυτοδημιούργητο και μπορεί να μετατραπεί σε μια νέα δυνατότητα. Προσπαθώντας να βρει τις απαντήσεις, κατά πάσα πιθανότητα θα συναντήσει νέα ερωτήματα, τα οποία θα τον βοηθήσουν ίσως να βρει την ελευθερία από τους αυτοδημιούργητους περιορισμούς του.

Δεδομένου ότι η εξέταση εμπειριών των ορίων είναι ένας κοινός παράγοντας σε όλα τα ανθρώπινα όντα, θα ήθελε να μοιραστεί αυτή την αντίληψη με το κοινό.

 

Χορογραφία και χορευτής: Alessandro Schiattarella

Μουσική: Bruno Raco

 

 

 

Ich bins…its me…

Νικόλας Γεωργίου

 

 

Το έργο πραγματεύεται την ανακάλυψη, αποδοχή, και στο τέλος την απόρριψη μίας δεύτερης προσωπικότητας στο ίδιο άτομο, η οποία προκύπτει μέσα από ένα έντονο συγκινησιακό σοκ. Στην πορεία του έργου το άτομο καλείται να απορρίψει μία από τις δύο προσωπικότητες και να πάρει μία οριστική απόφαση για το πώς θέλει να προχωρήσει στη ζωή του.

 

«…Η Αλίκη ανακαλύπτει, νιώθει και ξέρει, αισθάνεται αυτό που ανακαλύπτει… Υπάρχει και ξέρει πως υπάρχεις, ξέρει ότι κι εσύ ξέρεις, νιώθει όπως κι εσύ νιώθεις… Συνυπάρχετε… Το νιώθει και επιθυμεί την αυτοπραγμάτωση.

Φίλοι ή εχθροί; Μαζί ή χώρια; Διχάζεται και παλεύει× έπειτα επιτίθεται, θυμώνει και αμύνεται. Φοβάται, φεύγει και φεύγεις. Παραδίνεται ή νικά. Είναι ελεύθερη×Είσαι ελεύθερος; Αποδέχεται ή απορρίπτει…»

 

Χορογραφία/ Δημιουργία/ Σύλληψη: Νικόλας Γεωργίου

Δραματουργία: Κωνσταντίνα Ζουμπούλη

Ερμηνευτές: Βάνια Πασχαλίδη, Νικόλας Γεωργίου

Μουσική: Hans Zimmer, David Darling, Μανώλης Ανδρουλιδάκης

 

 

 

 

F-AM-I-LY

Κωνσταντίνα Σκαλιώντα

 

 

 

Tέσσερις χαρακτήρες συνθέτουν μια ‘οικογένεια’ εμπνευσμένη από προσωπικές εμπειρίες και μαρτυρίες συνανθρώπων μας, με σκοπό να παρουσιάσουν συμπεριφορές που επαναλαμβάνονται στην καθημερινότητα της κυπριακής οικογένειας. Η παράσταση F-AM-I-LY μελετά τις σχέσεις των μελών της οικογένειας, αλλά και την δυναμική της ως σύνολο, προσπαθεί να κατανοήσει τους διάφορους ρόλους των μελών της, και το πώς ο καθένας μας αντιλαμβάνεται την οικογένεια διαφορετικά.

 

Ιδέα: Κωνσταντίνα Σκαλιώντα

Χορογραφία: Κωνσταντίνα Σκαλιώντα σε συνεργασία με περφόρμερς

Περφόρμερς:  Πωλίνα Ιωάννου, Λύδα Καραγιάννη, Ραφαέλλα Λοΐζου και Κωνσταντίνα Σκαλιώντα

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

F a c e b o o k